Categorieën
PVT

De eerste drie maanden

Halverwege juni zijn er een warmtepomp en PVT-panelen geplaatst in en op ons huis. De bedoeling hiervan was om hiermee een flinke stap te zetten in onze persoonlijke energietransitie: grotendeels van het gas af en tegelijkertijd stroom opwekken voor de warmtepomp. Over het plaatsen van de installatie schreef ik eerder op deze blog (deel 1 en deel 2). Het geheel draait nu drie maanden, tijd voor een update.

Het verhaal kan heel kort zijn: “It just works.”

Maar ja: juni, juli, augustus waren natuurlijk zomermaanden waardoor de warmtepomp nauwelijks cv-water heeft hoeven verwarmen en alleen gewerkt heeft voor het verwarmen van de boiler: warm water voor bad, douche en afwas. Leuk om die gegevens wel even op een rij te zetten als een soort nulmeting voor we het koude seizoen in gaan.

Zowel op de warmtepomp als op de thermostaat is het mogelijk om het energieverbruik en de warmteopwekking van de pomp af te lezen. Waarom die getallen niet precies hetzelfde zijn, maar een paar kWh verschillen zal wel altijd een raadsel blijven. Ik houd het maar op interne afrondingsverschillen tot er een betere verklaring is. Hieronder de gegevens.

Stroomverbruik (kWh)Warmtelevering (kWh)COP
Juni (vanaf 12)451053,3
Juli601553,6
Augustus551403,5
September (tot 12)20473,4
Totaal1804473,5
Stroomverbruik, warmtelevering en rendement voor maken van warm water. Maandag tot vrijdag wordt de boiler tot 50 graden verhit (2 x 1 uur per dag), in het weekend tot 60 graden (2 x 2 uur per dag).

De COP (Coefficient of Performance) is een maat voor het rendement van een warmtepomp. Het geeft de verhouding weer tussen de hoeveelheid geleverde warmte en de toegevoerde elektrische energie. Voor een COP=1 geldt dat deze aan elkaar gelijk zijn, zoals bij een waterkoker of elektrische boiler. De elektrische energie wordt omgezet in warmte, en daar blijft het bij. Een waarde van 3,5 betekent dat de warmtepomp met 1 kWh elektrische energie ook nog 2,5 kWh aan energie uit de buitenlucht heeft gehaald, om dan totaal 3,5 kWh warmte aan het boilervat te leveren.

In 2019 heb ik in de vergelijkbare periode van 3 maanden ca. 50m3 gas gebruikt voor warm water. Bij verbranding van het gas levert dat ca. 50 m3 x 9 kWh/m³ = 450kWh warmte op. Helemaal vergelijkbaar met het verbruik in 2020 dus.

In deze drie maanden hebben de 24 panelen natuurlijk ook stroom gegenereerd. In totaal was dat ongeveer 1950kWh. Daarbij steekt de 267kWh aan warmte wat mager af. De stroomopbrengst had overigens nog hoger uit kunnen vallen, maar op 19 augustus besloot de omvormer er plotseling mee op te houden. Het duurde twee weken voor er (uiteraard onder garantie) een nieuwe kwam. Wat er misgegaan is, is niet duidelijk geworden: de omvormer heeft 16 maanden probleemloos gewerkt, en de leverancier geeft er 12 jaar garantie op. Dat doe je niet als je geen vertrouwen hebt in je product.

Op dit plaatje kun je per paneel de energieopbrengst aflezen. Duidelijk te zien is dat de panelen die aan de oost-noord-oost kant van de schuur liggen (de bovenste rij) een lagere opbrengst hebben dan de panelen op west-zuid-west (onderste drie rijen).

PV opbrengst PVT panelen eerste 3 maanden (jun-sep 2020)

Al met al zijn we tevreden gebruikers. Het rendement van de warmtepomp is prima en gas hebben we niet meer gebruikt. We zijn benieuwd naar de herfst en natuurlijk winter als de warmtepomp ook het huis gaat verwarmen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *